Ο Βαρθολομαίος δεν αναγνωρίζει αυτοκέφαλη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο

Ο Βαρθολομαίος δεν αναγνωρίζει αυτοκέφαλη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 30/12/19, 18:08

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. «Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της SPC, τόνισε ότι και ο ίδιος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς από τον οποίο ζητούσε να αποτρέψει την ψήφιση του νόμου.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια κάποιων Σέρβων επισκόπων να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις της σερβικής εκκλησίας με το Φανάρι εξαιτίας του θέματος της Ουκρανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «όλα τα τέκνα της μητρός Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με στοργή και αγάπη ακόμη και εκείνα που είναι αγνώμονες»

Αν σου άρεσε κάνε