Habemus κυβέρνηση στην Αυστρία - Συνεργασία του Κουρτς με τους Πράσινους

Habemus κυβέρνηση στην Αυστρία - Συνεργασία του Κουρτς με τους Πράσινους

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:05 Δημιουργία 02/01/20, 15:02

Τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς στην καγκελαρία - με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση της Αυστρίας - αποφάσισαν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα λάβουν την αντικαγκελαρία και τρία υπουργεία.

Το απόγευμα το Λαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι θα δώσουν το απόγευμα επίσημα στη δημοσιότητα το κοινό κυβερνητικό τους πρόγραμμα που φέρεται να περιλαμβάνει 300 σελίδες και στο οποίο συμφώνησαν αργά χθες τη νύκτα, ολοκληρώνοντας τις σχετικές διαπραγματεύσεις τους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, οι οποίες διεξάγονταν από τις 11 Νοεμβρίου, ενώ κατά την παρουσίαση θα ανακοινώσουν και την κατανομή των υπουργείων.

Αυτή την ώρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αρχηγός των Πράσινων και μελλοντικός αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ παρουσιάζουν την κυβερνητική τους συμφωνία στον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ενώπιον του οποίου θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αύριο, Παρασκευή, θα συγκληθούν για διαβουλεύσεις τα ανώτερα όργανα των δύο κομμάτων, ενώ το Σάββατο θα συνέλθει στο Σάλτσμπουργκ το έκτακτο Συνέδριο των Πράσινων, στο οποίο οι 276 σύνεδροι θα πρέπει να εγκρίνουν κατά πλειοψηφία τη συμφωνία κυβερνητική συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα και ως εκ τούτου τη συμμετοχή του κόμματός τους στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού.

Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς. Το Λαϊκό Κόμμα θα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται με τον αντικαγκελάριο Βέρνερ Κόγκλερ, τρεις υπουργούς και ένα υφυπουργό.

Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρώσει την αποστολή της η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από τις αρχές Ιουνίου ως υπηρεσιακή καγκελάριος η πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση του μέχρι τότε κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα» , του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου μεγάλος νικητής υπήρξε το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 37,5%, με δεύτερο σε δύναμη κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες και ποσοστό 21,2%, ενώ εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα των Πράσινων, που, έπειτα από την απουσία τους στην προηγούμενη Βουλή, επανήλθαν με ποσοστό 13,9%.

Στους "νικητές" συγκαταλέγονταν και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) που αύξησε τη δύναμή του στο 8,1%, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ "καταστροφική" ήταν η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,2%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Αν σου άρεσε κάνε