Ιρακινά αιτήματα για απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα

Ιρακινά αιτήματα για απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 03/01/20, 19:12

Έκκληση για συσπείρωση όλων των εθνικών δυνάμεων, προκειμένου να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ απευθύνουν σιίτες ηγέτες φιλοϊρανικών οργανώσεων μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί, όπως και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποσχέθηκε «τη δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων σε όλον τον κόσμο».

«Καλούμε όλες τις εθνικές δυνάμεις να ενοποιήσουν τη στάση τους προκειμένου να εκδιώξουν ξένα στρατεύματα των οποίων η παρουσία έχει καταστεί άσκοπη στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Χαντί αλ Αμίρι, διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, της στρατιωτικής πτέρυγας του Ανωτάτου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Ο Χαντί αλ Αμίρι έχει δηλώσει αφοσιωμένος φίλος του Κασέμ Σουλεϊμανί. Πολέμησε στο πλευρό του Ιράν κατά τον ιρανοϊρακινό πόλεμο (1980-1989) και επί δύο δεκαετίες το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν από την εξορία στο Ιράν.

Ηγείται επίσης της λίστας της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας που εκπροσωπεί σειρά σιιτικών οργανώσεων και είναι η δεύτερη σε μέγεθος παράταξη στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Μπορεί να βάλουν στόχο τις πολυάριθμες βάσεις στις οποίες ο αμερικανικός στρατός είναι ανεπτυγμένος στο Ιράκ, τη Συρία, άλλες αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή ή να επιτεθούν σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ ή η Σαουδική Αραβία, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και τα αμερικανικά στρατεύματα πολέμησαν μαζί στον πόλεμο του Ιράκ ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων για την καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν απομείνει.

Αν σου άρεσε κάνε