Β. Κορέα - Ν. Κορέα: «Απελπιστική ανάγκη» για άρση του διπλωματικού αδιεξόδου

Β. Κορέα - Ν. Κορέα: «Απελπιστική ανάγκη» για άρση του διπλωματικού αδιεξόδου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:31 Δημιουργία 07/01/20, 10:24

Πρόσκληση για νέες συνομιλίες προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν τονίζοντας την «απελπιστική ανάγκη» να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεων με την Πιονγιάνγκ.

Σε ομιλία του για το νέο έτος στη Σεούλ ο Μουν, ο οποίος αφέθηκε στο περιθώριο των διπλωματικών προσπαθειών για την αποπυρηνικοποίηση, παρότι αρχικά διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο το 2018, στηλίτευσε την παντελή απουσία προόδου το 2019. Δεσμεύθηκε παράλληλα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να διευκολύνει την επικοινωνία της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Ο Κιμ διεμήνυσε σε ομιλία του ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών πως η χώρα του τερματίζει το μορατόριουμ στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε πως «πολύ σύντομα» ο κόσμος θα ανακαλύψει πως η Πιονγιάνγκ διαθέτει ένα νέο «στρατηγικό όπλο».

«Σε μια στιγμή αδιεξόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, κι ενώ ανησυχούμε επίσης για την οπισθοδρόμηση στις διακορεατικές σχέσεις, έχουμε απελπιστική ανάγκη πρακτικών τρόπων για να βελτιωθεί η διακορεατική συνεργασία» τόνισε ο Μουν.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για να επαναλειτουργήσουν οι κοινές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κεσόνγκ και να επαναληφθούν τα ταξίδια Νοτιοκορεατών στο όρος Κουμγκάνγκ, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο πλευρών στα σύνορα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ακόμη, έκρινε ότι η προσπάθεια οι δύο χώρες να διεκδικήσουν από κοινού τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 θα έχει ενωτικό χαρακτήρα, όπως και η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων των δύο χωρών.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετώπισε με απόλυτη ψυχρότητα τις χειρονομίες που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Σεούλ. Διάφορα σχέδια διμερούς συνεργασίας έχουν περιέλθει σε τέλμα εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που απαγορεύουν τις περισσότερες δοσοληψίες κρατών και εταιρειών με την Πιονγκγιάνγκ.

Η Πιονγιάνγκ δεν κρύβει την οργή της για την «έλλειψη ευελιξίας» από πλευράς της Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν όμως ότι θέλουν να δουν να προχωρά η διαδικασία τερματισμού των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων πριν δεχθούν καν να συζητήσουν την άρση μέρους των κυρώσεων.

«Η ορμή των συνομιλιών ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας πρέπει να διατηρηθεί (...). Οι προκλήσεις και οι απειλές δεν βοηθούν κανέναν», συμπλήρωσε ο Μουν.

Η ασφάλεια και η ευημερία στην κορεατική χερσόνησο εξαρτάται από την επίλυση της σύγκρουσης, όμως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να σημειώσουν πρόοδο, εκτίμησε ο Μουν. «Ας προσπαθήσουμε μαζί», ανέφερε.

Πρότεινε ακόμη συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το καλοκαίρι κοινή κορεατική αποστολή. Αλλά εδώ και μήνες, ακόμα και η «διπλωματία των σπορ» μοιάζει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Αν σου άρεσε κάνε