Ο Τραμπ χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στο Ιράν

Ο Τραμπ χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στο Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:58 Δημιουργία 08/01/20, 18:30

Χωρίς να ανακοινώσει νέα στρατιωτικά μέτρα κατά του Ιράν και με την ανακοίνωση επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων προς την Τεχεράνη απάντησε στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, σε διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν σε στόχους επί ιρακινού εδάφους νωρίτερα.

Ο Τραμπ ανέφερε πως κανένας Αμερικανός ή Ιρακινός πολίτης δεν έχασε τη ζωή τους από τις επιθέσεις.

Υπερασπιζόμενος τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, ο ο Τραμπ έκανε λόγο για «αποφασιστική δράση να σταματήσει έναν αδίστακτο τρομοκράτη. Την περασμένη εβδομάδα εξουδετερώσαμε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό», είπε για τον Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για αγριότητες και για δολοφονίες χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε πως η αντίδραση της Τεχεράνης δείχνει μια αποκλιμάκωση, ενώ υπογράμμισε και πάλι πως «το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

«Οι μέρες που τα κράτη ανέχονταν τη συμπεριφορά του Ιράν έχουν σταματήσει» πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τους συμμάχους των ΗΠΑ, λέγοντας πως «η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απομακρυνθούν από την πυρηνική συμφωνία».

Στη συνέχεια ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων προς το Ιράν, αναφέροντας προς την Τεχεράνη ότι «πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες».

Ακόμα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο.

«Σήμερα θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν»,συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Αν σου άρεσε κάνε