Συναγερμός για νέο κύμα καύσωνα στην Αυστραλία

Συναγερμός για νέο κύμα καύσωνα στην Αυστραλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:26 Δημιουργία 09/01/20, 11:23

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, εν όψει «επικίνδυνων» συνθηκών, βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Βικτόρια, στην Αυστραλία.

Αν και η κρίση των πυρκαγιών, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, η νοτιοανατολική πολιτεία εισέρχεται τώρα στην πιο κρίσιμη περίοδο.

Οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει εκατομμύρια στέμματα γης στη Βικτόρια και έχουν στοιχίσει τη ζωή τριών ανθρώπων. Συνολικά, 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρωτοφανή αυτή καταστροφή.

Προειδοποιήσεις εξαιτίας του νέου κύματος καύσωνα και των ανέμων υπάρχουν επίσης και για τη Νότια Αυστραλία και τη Νέα Νότια Ουαλία, όπου οι πυρκαγιές εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο ζωές και κατοικίες.

Οι πυρκαγιές, που άρχισαν πολύ νωρίτερα φέτος και είναι ιδιαίτερα σφοδρές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της συνεπακόλουθης ξηρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν καταστρέψει περισσότερα από 2.000 σπίτια και έχουν κάψει μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Ιρλανδίας.

Σήμερα οι στρατιώτες χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών στην πόλη Παρντάνα στο νησί Καγκουρό στη νότια Αυστραλία για να ζητήσουν από τους κατοίκους να φύγουν εξαιτίας της άμεσης απειλής από τις πυρκαγιές, την ώρα που η θερμοκρασία έφτανε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί στις πυρκαγιές, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, εκτιμά έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε ο ο καθηγητής Κρις Ντίκμαν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Δεν υπάρχει αντίστοιχο για την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο γρήγορα και σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Είναι ένα τεράστιο γεγονός σε ό,τι αφορά την έκτασή του, αλλά και τον αριθμό των ζώων που έχουν πληγεί», δήλωσε επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το 2019 είναι η πιο θερμή και ξηρή χρονιά από τότε που διατηρούνται αρχεία. Η 18η Δεκεμβρίου 2019 ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας στην Αυστραλία να φτάνει τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Αν σου άρεσε κάνε