Κρίση στη Μ. Ανατολή: Εκ των έσω οι «τρικλοποδιές» στον Τραμπ

Κρίση στη Μ. Ανατολή: Εκ των έσω οι «τρικλοποδιές» στον Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:56 Δημιουργία 10/01/20, 10:47

Έντονες πιέσεις σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ασκούνται από το αντίπαλο στρατόπεδο, εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στον Αμερικανό πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε μόλις χθες ψήφισμα που προβλέπει τον περιορισμό της εξουσίας του Τραμπ να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 224 ψήφους. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι «ναι» ψήφισαν και τρεις Ρεπουμπλικάνοι.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η εντολή για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, βρήκε αντίθετους τόσο Δημοκρατικούς όσο Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που αμφισβητούν ανοιχτά το σκεπτικό και τη βάση που επικαλέστηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, χαρακτήρισε το πλήγμα εναντίον του υποστράτηγου, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, «προκλητικό και δυσανάλογο».

Το ψήφισμα τονίζει πως ο πρόεδρος δεν πρέπει να διατάξει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο στην Ισλαμική Δημοκρατία ή του επιτρέψει ρητώς τη χρήση βίας για την αποτροπή επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Η Πελόσι σημείωσε πως παρότι το μέτρο δεν απαιτεί την υπογραφή του Τραμπ καθώς δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έχει «αληθινά δόντια», καθώς είναι «απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε — μέσω Twitter όπως κάνει συχνά — τονίζοντας πως «ελπίζω ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή θα ψηφίσουν εναντίον του ψηφίσματος (...) της τρελής Νάνσι Πελόσι».

Αν σου άρεσε κάνε