Συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:04 Δημιουργία 14/01/20, 14:02

Τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, όπως προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή Γαλλία, Βρετανά και Γερμανία, μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες αυτούς, τους οποίους επικαλείται το Reuters, στόχος της κίνησης αυτής δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης. Σκοπός, υποστηρίζουν, είναι η διάσωση της συμφωνίας μέσω του διαλόγου με το Ιράν, προκειμένου να ανατρέψει τις αποφάσεις που έχει λάβει μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Οι τρεις δυνάμεις πρόκειται να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κίνησή τους αυτή και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα κάνει σήμερα δηλώσεις επί του θέματος από το Στρασβούργο.

Μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλείμανλι, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του 2015 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της», όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από την πλευρά του κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2015 με μία νέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Εάν πρόκειται να την ξεφορτωθούμε, ας την αντικαταστήσουμε με μία νέα, ας την αντικαταστήσουμε με τη συμφωνία του Τραμπ. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα εμπρός», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο BBC.

Αν σου άρεσε κάνε