Παράταση «ζωής» για την εκεχειρία στη Λιβύη

Παράταση «ζωής» για την εκεχειρία στη Λιβύη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:03 Δημιουργία 14/01/20, 14:27

TAGS

Σημάδια αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Λιβύη έρχονται την Τρίτη από τη Μόσχα της Ρωσίας, καθώς ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ).

Τα παραπάνω αναφέρονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαέζ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».

Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Αν σου άρεσε κάνε