Στο Βερολίνο η διάσκεψη κορυφής για τη Λιβύη την Κυριακή

Στο Βερολίνο η διάσκεψη κορυφής για τη Λιβύη την Κυριακή

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:05 Δημιουργία 14/01/20, 15:24

Το σύνολο των ισχυρότερων ηγετών του κόσμου θα βρεθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την κατάσταση στη Λιβύη, της οποίας θα προεδρεύσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η οριστικοποίηση της συνάντησης έρχεται καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου στην αφρικανική χώρα, ο Χαλίφα Χάφταρ και ο Φαέζ Σάρατζ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, μετά και από τις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μόσχα.

Τόσο ο Χαφτάρ όσο και ο Σάρατζ θα είναι στη διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Στη συνάντηση της Κυριακής, πέραν της καγκελαρίου Μέρκελ, θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των προέδρων των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, του Ιταλού ομολόγου του, Τζουζέπε Κόντε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, , η Δημοκρατία του Κονγκό, , η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ.

Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε