Έντονο παρασκήνιο πριν από τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Έντονο παρασκήνιο πριν από τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 14/01/20, 19:32

Οργιάζει το παρασκήνιο για την πορεία της ένοπλης σύγκρουσης στη Λιβύη εν όψει της διεθνής σύσκεψης κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η η συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγές αλ Σάρατζ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθεις για την επίτευξη εκεχειρίας στην αφρικανική χώρα.

Σημειώνεται πως ο τουρκικός Τύπος, που ελέγχεται από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει πως ο αντίπαλος του Σάρατζ, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις τελευταίες συζητησεις που έγιναν στη Μόσχα γιατί πιέστηκε από τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται πως ο Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ).

Έτοιμο το κείμενο, λέει το Βερολίνο

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για τη διάσκεψη της Κυριακής.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

Χθες, Δευτέρα απέτυχε στη Μόσχα η προσπάθεια της Ρωσίας και της Τουρκίας να παρακινήσουν τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν προσκληθεί ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγές αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς και ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Αν σου άρεσε κάνε