Ο Μεντβέντεφ παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ρωσίας, με εντολή Πούτιν

Ο Μεντβέντεφ παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ρωσίας, με εντολή Πούτιν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:11 Δημιουργία 15/01/20, 16:04

Την παραίτηση του ίδιου από την πρωθυπουργία της Ρωσίας αλλά και της κυβέρνησης του ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά από σχετική υπόδειξη του παντοδύναμου προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα και κατά την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους», ο Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ριζικές μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, που θα επιτρέψουν τη μετάβαση περισσότερων εξουσιών από την προεδρία στο Κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, μια κίνηση που θα επιτρέψει στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο.

Η τέταρτη προεδρική θητεία του Πούτιν λήγει το 2024, ενώ βρίσκεται στην εξουσία από το 1999, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Το ισχύον Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κανέναν την παραμονή πέραν δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών.

Οι επικριτές του Πούτιν τον έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως ότι κινεί τα νήματα ώστε να παραμείνει ηγέτης της Ρωσίας. Η δημοτικότητά του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους Ρώσους να τον βλέπουν ως πηγή σταθερότητας.

Ο 67χρονος Πούτιν έκανε δεκτή την απόφαση για διάλυση, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να παραμείνουν εκτελώντας χρέη υπηρεσιακής κυβέρνησης, μέχρι τον σχηματισμό της επόμενης. Προτού ανακοινωθεί η παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μεντβέντεφ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν όπου συζητήθηκαν τα όσα ανακοινώθηκαν στην ομιλία για την κατάσταση του έθνους, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον Μεντβέντεφ να αναλάβει το ρόλο υποδιευθυντή στο συμβούλιο ασφαλείας, υπευθύνου για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας.

Αν σου άρεσε κάνε