Ξεφεύγει ο Ερντογάν με νέο «γκριζάρισμα» των ελληνικών νησιών

Ξεφεύγει ο Ερντογάν με νέο «γκριζάρισμα» των ελληνικών νησιών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:38 Δημιουργία 20/01/20, 15:27

Σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών επιδόθηκε τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε προς Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στην Άγκυρα μετά από τη παρουσία του στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που μίλησε για τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, τόνισε τα εξής προς την Αθήνα:

«Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε εκ νέου κριτική στην Αθήνα για την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Ήθελε απλά να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης μου είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει το χάσμα μεταξύ μας. Αλήθεια θέλει κάτι τέτοιο και καλεί τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Αυτό είναι ανοησία. Απάντησα ότι ας διορθώσει πρώτα αυτό το λάθος και μετά θα είναι εύκολο να συναντηθούμε».

Αναφορικά με την παρουσία του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι τα κέρδη από το φυσικό αέριο θα μοιραστούν από τις δύο πλευρές του νησιού. «Μέχρι στιγμής η “Νότια Κύπρος” δεν το δέχεται. Ποτέ δεν δέχτηκαν να κάτσουν και να συζητήσουμε για αυτό», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε