Νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, για την κυπριακή ΑΟΖ

Νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, για την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:15 Δημιουργία 20/01/20, 17:52

Τη λήψη νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, λόγω της αυξημένης προκλητικότητες στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει η γειτονική μας χώρα, αποφάσισε τη Δευτέρα το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε υπό τον Χοσέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, οι νέες κυρώσεις έρχονται ως απάντηση της ΕΕ στις τελευταίες έρευνες για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ισπανός αξιωματούχος ανέφερε ακόμα πως ήγειρε το θέμα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, και είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Την εν λόγω προσέγγιση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Μιλώντας για τη Λιβύη, ο Μπορέλ ανέφερε πως η χθεσινή Διάσκεψη για το Βερολίνο ήταν ένα θετικό βήμα, τονίζοντας πως «έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα ώστε η συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός να γίνει πραγματική εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη».

Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων, τόνισε ο Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία. Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της αποστολής της.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι οι Yπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Αν σου άρεσε κάνε