Λιβύη: Ο Σάρατζ αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Χάφταρ

Λιβύη: Ο Σάρατζ αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Χάφταρ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 20/01/20, 20:58

TAGS

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ δήλωσε την Δευτέρα ότι θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Λίβυος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Reuters, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κάτι που συνέβη και στην διάσκεψη του Βερολίνου.

«Για μένα είναι σαφές. Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Επιπλέον, ο Σάρατζ έσπευσε να απορρίψει τα αιτήματα των δυνάμεων του Χαφτάρ να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα», είπε ο Σάρατζ όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτοί να πιέσουν τον Χαφτάρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως, από την Παρασκευή, οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν αποκλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης. «Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», προειδοποίησε ο Σάρατζ.

Αν σου άρεσε κάνε