Αυξάνονται οι ανησυχίες για την επιδημία του κοροναϊού από την Κίνα

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την επιδημία του κοροναϊού από την Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:38 Δημιουργία 21/01/20, 17:52

TAGS

Διαστάσεις πανδημίες λαμβάνουν την Τρίτη οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊού από την Κίνα, με τις κρατικές αρχές του Πεκίνου να εκφράζουν τη φοβία του για εξάπλωσε σε περισσότερα άτομα από αυτά που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Στις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση της Ρωσίας για το ότι αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα της με την Κίνα για εντοπισμό ατόμων που έχουν τον ιό.

Ο κορονοϊός από την Κίνα, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV και ίσως συγγενείς με τον επίσης κορονοϊό SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Κίνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Ωστόσο, αύριο, Τετάρτη, θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση ειδικής επιτροπής προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί ο Οργανισμός να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Κίνα και άλλες τρεις χώρες της Ασίας.

Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι σχετίζεται στενότερα με το SARS από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κορονοϊό.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Εξάλλου,μετά την έκταση που έχει λάβει η υπόθεση κρουσμάτων πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού ο ΕΟΔΥ συνιστά την λήψη προστατευτικών μέτρων σε περίπτωση ταξιδιού στην πόλη Wuhan.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Για παν ενδεχόμενο, στους ταξιδιώτες προς την πόλη Wuhan συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

Επίσης, θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με ασθενείς και να πλένουν συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Στην περίπτωση επιστροφής από την πόλη Wuhan, που οι ταξιδιώτες εκδηλώσουν συμπτώματα, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Και σε αυτό τα ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα και να μετακινηθούν ενώ έχουν συμπτώματα.

Καλό είναι να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι και όχι με το χέρι, όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

Αν σου άρεσε κάνε