Κοροναϊός: Αγωνία για την απόφαση του ΠΟΥ - Η Βουχάν τραβάει «χειρόφρενο» σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς

Κοροναϊός: Αγωνία για την απόφαση του ΠΟΥ - Η Βουχάν τραβάει «χειρόφρενο» σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:48 Δημιουργία 23/01/20, 08:43

Στην απόφαση του ΠΟΥ για τον αν θα σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για τον νέο κοροναϊό στην Κίνα έχει στραμμένο το «βλέμμα» όλος ο πλανήτης, αναμένοντας τα νεότερα από τη σημερινή συνεδρίαση του Οργανισμού.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επιβεβαιώσει συνολικά 571 κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Ως το βράδυ της Τετάρτης, ο νέος ιός είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων, όλων στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Ουχάν, η εστία της μόλυνσης.

Οι αρχές της μεγαλούπολης Ουχάν αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους περίπου 11 εκατ. κατοίκους, να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από αύριο στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.

Το μέτρο παύθηκε σε μια προσπάθεια "δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών", τονίζει η ειδοποίηση.

ΗΠΑ: Υπό ιατρική παρακολούθηση 16 πρόσωπα που ήλθαν σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

"Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός", καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Βουχάν, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά ολόκληρη την πόλη σε καραντίνα, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.

Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

"Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας" είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις", είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Αν σου άρεσε κάνε