Επιτέλους, επίσημα νόμος της Βρετανίας το Brexit

Επιτέλους, επίσημα νόμος της Βρετανίας το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:57 Δημιουργία 23/01/20, 17:08

Η βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε την Παρασκευή τη συμφωνία για το Brexit, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επόμενη εβδομάδα.

Με την υπογραφή της βασίλισσας πιστοποιείται πλέον η συμφωνία και είναι όλα έτοιμα για το Brexit, στις 31 Ιανουαρίου.

Τώρα, το επόμενο βήμα του Brexit, είναι η ψήφιση του από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είναι ορισμένη για τις 29 και 30 Ιανουαρίου. Πάντως οι ευρωβουλευτές, κατά την προηγούμενη ολομέλεια είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και ζήτησαν να λάβουν διαβεβαιώσεις για να περάσουν τη συμφωνία.

Μέχρι τα τέλη του 2020 θα πρέπει να υπογραφεί και μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Μεγαλειότητά της η βασίλισσα έδωσε τη βασιλική έγκριση» στο κείμενο που καθορίζει τους όρους του «διαζυγίου», μετά από έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών με την ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit. Με τον τρόπο αυτό η χώρα «θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου», πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στο Twitter.

Το κείμενο είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, προς μεγάλη ικανοποίηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Μερικές φορές είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα περνούσαμε ποτέ τη γραμμή του τερματισμού του Brexit, όμως το κάναμε. Μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε τις πίκρες και τον διχασμό των τριών τελευταίων ετών και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση ενός φωτεινού μέλλοντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Αν σου άρεσε κάνε