Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ

Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:09 Δημιουργία 24/01/20, 17:20

Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού από την Κίνα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ την Παρασκευή, σύμφωνα με το Κέντρο Λοιμόξεων της χώρας.

Όπως ανέφερε το CDC, το νέο κρούσμα εντοπίστηκε στο Σικάγο και πρόκειται για γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην κινεζική πόλη Ουχάν, απ' όπου φαίνεται πως ξεκίνησε ο ιός.

Η γυναικά νοσηλεύτηκε με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης και «η κλινική υγεία της είναι καλή» δήλωσε η Άλισον Αργουάντι, υπεύθυνη δημόσιας υγείας στο Σικάγο, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την ίδια, η ασθενής δεν χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε ελάχιστες επαφές μετά την επιστροφή της από την Κίνα.

«Όλα είναι καθησυχαστικά αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης για το κοινό» υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Η Νάνσι Μεζονιέρ, η υπεύθυνη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για Νόσους του Αναπνευστικού, επισήμανε ότι σε συνολικά 50 ασθενείς αναμένονται τα αποτελέσματα εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στον ιό 2019-nCoV. Οι αιματολογικές εξετάσεις διεξήχθησαν στην Ατλάντα, στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Τα αποτελέσματα άλλων 11 ανθρώπων βγήκαν αρνητικά και δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Σικάγο. Ο ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πάει καλά και κανένα πρόσωπο από το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, σύμφωνα με τη Νάνσι Μεζονιέρ.

Οι 63 ασθενείς προέρχονται από 22 πολιτείες.

«… Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός έως σήμερα» τόνισε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρόσωπα που έφυγαν από την Ουχάν πριν από την εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές των μέτρων καραντίνας, όπως την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέτρον, ο υπεύθυνος για τις καραντίνες στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.000 άνθρωποι που έφυγαν με 200 πτήσεις υποβλήθηκαν σε ελέγχους σε 5 αμερικανικά αεροδρόμια από την περασμένη Παρασκευή, όμως κανείς δεν διαγνώστηκε με τον ιό.

Σημειώνεται πως στην Κίνα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι και πάνω από 800 κρούσματα του κοροναϊού.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) φοβάται μήπως προκληθεί πανικός

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Γκεβάρα υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Γκεβάρα, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο σε αγορά της Ουχάν (κεντρική Κίνα).

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες. Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους από τους συνολικά 830 που έχουν μέχρι στιγμής μολυνθεί, εκ των οποίων οι 177 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.

Αν σου άρεσε κάνε