Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την κατάρριψη του αεροσκάφους από τους Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την κατάρριψη του αεροσκάφους από τους Ταλιμπάν

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 27/01/20, 19:46

Ένα αεροσκάφος, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν ένα μικρό, στρατιωτικό αεροπλάνο, συνετρίβη σήμερα στο κεντρικό Αφγανιστάν, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κατέρριψαν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από εχθρική ενέργεια. Η μία από αυτές τις πηγές είπε ότι πιστεύεται πως στο αεροπλάνο επέβαιναν λιγότεροι από 10 άνθρωποι.

Το Πεντάγωνο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Εικόνες και ένα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν το σημείο της συντριβής και συντρίμμια, μέσα στα χιόνια, που θα μπορούσαν να είναι ό,τι απέμεινε από ένα αεροπλάνο Bombardier E-11A. Η ουρά του αεροσκάφους είναι άθικτη και φέρει το λογότυπο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, διακρίνονται χωρικοί συγκεντρωμένοι γύρω από τα φλεγόμενα συντρίμμια.

Υψηλόβαθμοι Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αρχές στέλνουν κατεπειγόντως τοπικά συνεργεία για να εντοπίσουν τα συντρίμμια, σε ορεινή περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από τους Ταλιμπάν, στην επαρχία Γάζνι. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters βιντεοσκόπησαν Αφγανούς στρατιώτες να κατευθύνονται προς τα χιονοσκέπαστα βουνά όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ υποστήριξε ότι το αεροπλάνο εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών και «καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της περιφέρειας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατάφεραν να το καταρρίψουν.

Σύμφωνα πάντα με τον Μουτζαχίντ, στο αεροπλάνο επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί» και είναι όλοι τους νεκροί. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών άμυνας.

Εκτός των μεγάλων πόλεων, η επαρχία Γάζνι ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ταλιμπάν, γεγονός που περιπλέκει την αποστολή σωστικών συνεργείων και ερευνητών στον τόπο της συντριβής. Τα αεροπορικά δυστυχήματα, συνήθως με ελικόπτερα, είναι αρκετά συνηθισμένα στο Αφγανιστάν, λόγω του ορεινού εδάφους αλλά και των συχνά ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Είτε πρόκειται για δυστύχημα, είτε για κατάρριψη, η συντριβή του αεροπλάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συζητούν τους όρους μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Οι συζητήσεις αυτές είχαν διακοπεί δύο φορές, με απόφαση της Ουάσινγκτον: την πρώτη με αφορμή μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και την δεύτερη εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν σε μια βάση που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Σύγχυση για την ταυτότητα του αεροπλάνου

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι ένα αεροπλάνο κατέπεσε στο Γάζνι γύρω στις 13.00, τοπική ώρα. Ο κρατικός αερομεταφορέας, η εταιρεία Ariana Afghan Airlines διέψευσε τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν να είναι δικό της το αεροπλάνο, ενώ λίγο αργότερα και η υπηρεσία πολιτικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν (ACAA) διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα δυστύχημα με εμπορικό αεροσκάφος.

Αν σου άρεσε κάνε