ΣΑ ΟΗΕ: Σχέδιο για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη»

ΣΑ ΟΗΕ: Σχέδιο για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:09 Δημιουργία 28/01/20, 10:04

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση για τη Λιβύη προσέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, καθώς επί τάπητος θα βρεθεί σχέδιο απόφασης που αξιώνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα την ευθύνη να καταρτίσει προτάσεις για τη δημιουργία μηχανισμού επιτήρησής της, συμπεριλαμβανομένης "της πιθανότητας συμβολής περιφερειακών οργανισμών".

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικό αντίγραφο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ωστόσο, πολλοί διπλωμάτες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την υιοθέτηση απόφασης. Εάν υιοθετηθεί, θα είναι η πρώτη από την 4η Απριλίου και την έναρξη της επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό να κυριεύσουν την Τρίπολη.

Επί δέκα μήνες, το ΣΑ το μοναδικό πράγμα που επιδεικνύει ως προς τον φάκελο αυτό είναι οι διαιρέσεις του: μέλη του υποστηρίζουν, πολιτικά ή στρατιωτικά, τη μια ή την άλλη πλευρά στη σύρραξη.

Στο κείμενο, το οποίο έχει συνταχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, το ΣΑ "ενστερνίζεται" τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης της 19ης Ιανουαρίου στο Βερολίνο και απαιτεί "την πλήρη εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη του εμπάργκο όπλων" το οποίο είχε επιβληθεί στη Λιβύη το 2011. Ακόμη, "ζητεί εκ νέου από όλα τα κράτη μέλη να μην επεμβαίνουν στη σύρραξη", ούτε "να λαμβάνουν μέτρα που την επιδεινώνουν".

Το κείμενο το οποίο συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τους αντιμαχόμενους να "δεσμευθούν στη διαρκή και απόλυτη κατάπαυση του πυρός". Κάνει λόγο για "διαχωρισμό των δυνάμεων" και "μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης" που μένουν να οριστούν από μια κοινή στρατιωτική επιτροπή ("5+5"), αποτελούμενη από πέντε μέλη των δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ και πέντε που εκπροσωπούν τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Η "συμβολή των περιφερειακών οργανισμών" στην επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την οποία γίνεται λόγος στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται σε αυτές που ενδέχεται να κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση.

Αν σου άρεσε κάνε