Μήνυμα Γαλλίας-Γερμανίας προς Λονδίνο: Δεν φτάνει ο χρόνος για συμφωνία

Μήνυμα Γαλλίας-Γερμανίας προς Λονδίνο: Δεν φτάνει ο χρόνος για συμφωνία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:37 Δημιουργία 28/01/20, 22:31

Γαλλία και Γερμανία προειδοποίησαν ότι απομένει λίγος χρόνος για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Κατά την άφιξή τους στην τελευταία σύνοδο υπουργών της Ε.Ε, με συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, oι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γαλλίας και Γερμανίας διεμήνυσαν στο Λονδίνο ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η Βρετανία αποχωρεί την Παρασκευή από την Ε.Ε. και με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για μια συμφωνία που θα υπαγορεύει τη νέα σχέση με την Ευρώπη και θα περιλαμβάνει διατάξεις για διάφορα ζητήματα, από εμπόριο μέχρι ασφάλεια. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι έως τα τέλη του 2020.

«Όσο περισσότερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά θέλει η Βρετανία, τόσο περισσότερο θα πρέπει να συγκλίνει με τους κανονισμούς και νόρμες», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλίν. «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει μια συμφωνία μέσα σε 11 μήνες με μηδενικές ποσοστώσεις και μηδενικούς δασμούς, χρειαζόμαστε εγγυήσεις και ισότιμους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε, ενώ έκρινε ότι είναι αδύνατον μέσα σε 11 μήνες να στηθεί ένα ολοκληρωμένο, νέο εμπορικό σύστημα. «Δεν είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός.

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα από τον Γερμανό ομόλογό της Μίχαελ Ροτ. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας... η προσφορά μας είναι στο τραπέζι για όσο το δυνατόν πιο στενές σχέσεις. Τώρα είναι καιρός για τη βρετανική πλευρά να ξεκαθαρίσει πώς βλέπει τη σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά τα περιθώρια είναι στενά», δήλωσε ο κ. Ροτ.

Αν σου άρεσε κάνε