Πιο «σαρωτικός» από τον SARS ο νέος κοροναϊός

Πιο «σαρωτικός» από τον SARS ο νέος κοροναϊός

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:41 Δημιουργία 29/01/20, 08:36

Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον SARS εκτιμούν οι ιολόγοι ότι παρουσιάζει ο νέος κοροναϊός, που ξεκίνησε από την Κίνα κι έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, εκτός Ασίας, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους ειδικούς να «βλέπουν» 10.000 κρούσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επιδημία «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με θεαματική αύξηση των θανάτων και των εξακριβωμένων κρουσμάτων.

Ειδικότερα, τα θύματα ανέρχονται σε 132, σύμφωνα με νέο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της ασιατικής χώρας.

Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαν επιβεβαιωθεί 1.459 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου.

Η έξαρση της επιδημίας καταγράφεται παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωσή της και οδήγησε αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα και πολλές πολυεθνικές να περιορίσουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στην πόλη Βουχάν τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές κινεζικές πόλεις και σε πάνω από 12 χώρες του εξωτερικού. Δεν έχει καταγραφεί κανείς θάνατος εκτός Κίνας.

Αεροσκάφος με 206 κατοίκους της Βουχάν στο Τόκιο

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Ιάπωνες από την κινεζική πόλη Βουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, προσγειώθηκε το πρωί στο Τόκιο.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Βουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει, αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού, αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Βουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο του νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία. Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά.

Αν σου άρεσε κάνε