Κοροναϊός: 600 Ευρωπαίοι πολίτες στην Ουχάν

Κοροναϊός: 600 Ευρωπαίοι πολίτες στην Ουχάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:41 Δημιουργία 29/01/20, 15:46

Σε 6000 ανέρχονται οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού που έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 132 ατόμων μέχρι στιγμής, όλοι τους Κινέζοι.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κομισιόν το μεσημέρι της Τετάρτης, τα 600 άτομα πρόκειται να επαναπατριστούν άμεσα στην ΕΕ, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Γαλλίας.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είναι σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», εξήγησε ο Λέναρτσιτς. Ο Επίτροπος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επιχείρηση» και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην Ευρώπη, τα τέσσερα στη Γαλλία και άλλα τέσσερα στη Γερμανία.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Αν σου άρεσε κάνε