Η Μόσχα εγκαλεί την Τουρκία για μη τήρηση της συμφωνίας για τη Συρία

Η Μόσχα εγκαλεί την Τουρκία για μη τήρηση της συμφωνίας για τη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:32 Δημιουργία 12/02/20, 13:29

Η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες που έκανε με τη Μόσχα για «εξουδετέρωση» ανταρτών στην Ιντλίμπ της Συρίας και οι επιθέσεις ανταρτών κατά Συριακών και Ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.

Ο ίδιος τόνισε πως η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες της με την Άγκυρα, όμως η Ρωσία θεωρεί πως οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ είναι απαράδεκτες και αντίκειται στη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το ζήτημα της Ιντλίμπ.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία της εφαρμογής των ρωσοτουρκικών συμφωνιών για τη Συρία, ενώ συμφώνησαν επίσης πως οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές για τη Συρία μέσω των σχετικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αν οι Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία μπουν πάλι στο στόχαστρο, η Τουρκία θα πλήξει τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ ασχέτως της ρωσοτουρκικής συμφωνίας του Σότσι.

«Αν βλαφθούν οι στρατιώτες μας στα παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ ή οπουδήποτε (στη Συρία), κηρύσσω πως θα πλήξουμε τις καθεστωτικές δυνάμεις παντού ασχέτως της συμφωνίας του Σότσι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πέραν των τουρκικών παρατηρητηρίων στην Ιντλίμπ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ προειδοποίησε πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο μέσω ξηράς και από αέρος χωρίς δισταγμό».

Αν σου άρεσε κάνε