Νέες «φουρτούνες» για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Νέες «φουρτούνες» για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:18 Δημιουργία 12/02/20, 14:16

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προειδοποίησε σήμερα ότι θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) μόνο εφόσον η Άγκελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος.

Αφού η δελφίνος της Μέρκελ, η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του CDU, το κόμμα ξεκινά τη διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής αλλά και υποψήφιου για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Το ενδεχόμενο στην προεδρία του CDU να εκλεγεί κάποιος αντίπαλος της Μέρκελ ενδέχεται να καταστήσει δύσκολο το έργο της Γερμανίδας καγκελαρίου και ίσως την αναγκάσει να παραιτηθεί πριν το τέλος της θητείας της.

«Η Άγκελα Μέρκελ είναι η καγκελάριος. Εισήλθαμε στον συνασπισμό με εκείνη. Και επίσης θα αποχωρήσουμε από αυτό τον συνασπισμό με τον κανονικό τρόπο στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ μιλώντας στον όμιλο RND.

«Επιθυμούμε να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο στην κυβέρνηση με το CDU. Η κυβέρνηση εξελέγη για να κυβερνήσει ως το φθινόπωρο του 2021», πρόσθεσε.

«Δεν γνωρίζω κάποια άλλη ημερομηνία εκλογών», υπογράμμισε ο Κλίγκμπάιλ, αν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές.

Ο εύθραυστος συνασπισμός του SPD με το CDU έχει φτάσει κοντά στην κατάρρευση αρκετές φορές. Ωστόσο πολλοί βουλευτές επιθυμούν να αποφύγουν την αναστάτωση μιας εκλογικής αναμέτρησης το διάστημα που η Γερμανία θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ο Κλίνγκμπάιλ επεσήμανε ότι ελπίζει οι Συντηρητικοί να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και «να μην παρασυρθούν».

Το SPD ίσως δυσκολευτεί να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο από τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας του CDU, τον Φρίντριχ Μερτς και τον Γενς Σπαν, οι απόψεις των οποίων βρίσκονται πιο δεξιά από αυτές της Μέρκελ.

«Το αν μπορούμε να βασιστούμε στο CDU θα αποδειχθεί από τη στάση τους προς τη δεξιά. Το CDU πρέπει να πάρει σημαντικές αποστάσεις από το εσωτερικό φαν κλαμπ του AfD», του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του SPD.

Αν σου άρεσε κάνε