Κοροναϊός: Υπό καραντίνα κάθε Κινέζος που επιστρέφει στο Πεκίνο

Κοροναϊός: Υπό καραντίνα κάθε Κινέζος που επιστρέφει στο Πεκίνο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:39 Δημιουργία 14/02/20, 16:59

Σε κλιμάκωση των ελέγχων για τον κοροναϊό προχωρούν οι κρατικές αρχές της Κίνας, καθώς η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, με τα θύματα της να ανέρχονται μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον 1.380 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο να έχουν ξεπεράσει τα 64.000

Όπως έγινε γνωστό, κάθε άτομο που θα επιστρέφει από σήμερα στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, θα τίθεται σε καραντίνα για 14 μέρες προκειμένου να εξεταστεί εάν φέρει τον κοροναϊό Covid-19. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομική και εμπορική ζωή της μεγαλούπολης, με τις κινεζικές αρχές να έχουν ήδη παραδεχτεί πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επηρεαστεί σημαντικά από την επιδημία.

Η εφημερίδα Beijing Daily αναμετέδωσε μια ανακοίνωση από τη δημοτική υπηρεία πρόληψης του ιού στο Πεκίνο σύμφωνα με την οποία:

«Από εδώ και στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους ή να ενταχθούν σε μια ομάδα παρατήρησης για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Όσοι αρνούνται να αποδεχθούν να μείνουν στο σπίτι τους ή να τεθούν υπό παρακολούθηση και άλλα προληπτικά μέτρα και μέτρα ελέγχου θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Βάσει της ανακοίνωσης, σε οποιονδήποτε επιστρέφει στο Πεκίνο θα ζητηθεί να υποβάλει στις αρχές τα σχέδιά του για τις μετακινήσεις του.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με τους ξένους επισκέπτες που φθάνουν από χώρες του εξωτερικού, εκτός της Κίνας, και εάν και πώς θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί σε αυτούς.

Σε σχετική ενημέρωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί 1.381 θάνατοι στην Κίνα, με τους 100 από αυτούς να έχουν σημειωθεί το τελευταίο 24ωρο.

Εκτός Κίνας, έχουν καταγραφεί 505 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 χώρες, με 2 θανάτους λόγω της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωσε σήμερα ότι μια κοινή αποστολή με την Κίνα, υπό τον ΠΟΥ, θα ξεκινήσει να ερευνά την επιδημία αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο που ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται και στη δριμύτητα της νόσου.

Η αποστολή θα αναζητήσει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς, το πού και το πότε οι περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσβλήθηκαν μέχρι στιγμής από τον Covid-19.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να κατανοήσουμε τη μετάδοση του ιού, τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον αντίκτυπο των μέτρων αντιμετώπισης» είπε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου, στη Βρετανία έγινε γνωστό πως 8 πτήσεις από τις ΗΠΑ έχουν καθηλωθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου προκειμένου οι επιβάτες να εξεταστούν για την κοροναϊό.

Αν σου άρεσε κάνε