Εκ νέου ο Ερντογάν για τις βλέψεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Εκ νέου ο Ερντογάν για τις βλέψεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 16/02/20, 18:42

Την αγορά του τρίτου γεωτρύπανου επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ερευνών και των γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο και σημείωσε «είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα του Φαγέζ αλ Σαράζ».

«Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ότι είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο είναι σημαντικό ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. «Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή» και πρόσθεσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε μια φράση του Κεμάλ Ατατούρκ που είπε: «Στρατιώτες, ο πρώτος στόχος σας είναι η Μεσόγειος, ξεκινήστε!», σημειώνοντας ότι «αυτό σημαίνει κάτι και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό».

Αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν στον Χαφτάρ, ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του λέγοντας ότι «ο Χαφτάρ είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Μακρόν. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας.. Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε».

Αν σου άρεσε κάνε