Σάλος με αμερικανικές αναφορές για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

Σάλος με αμερικανικές αναφορές για νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:25 Δημιουργία 18/02/20, 16:16

Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Τουρκία έκθεση αμερικανικού think tank, στο οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι πιθανό νέο στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, καθώς και ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει υπερβολικά στενές σχέσεις με τον αμερικανικό στρατό.

Στην έκθεση του RAND Corporation για τον αμερικανικό στρατό επισημαίνεται ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να «καρατομήσει» εκατοντάδες αξιωματούχους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έχει πυροδοτήσει έντονη δυσφορία στους κόλπους του τουρκικού στρατού. «Μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανήσυχοι για πιθανή απομάκρυνσή τους» αναφέρει η έκθεση και προειδοποιεί: «Η δυσφορία αυτή θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή και ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει αυτή την απειλή σοβαρά υπόψη».

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων. Ας αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε» σχολίασε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ τόνισε πως «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία». Η συζήτηση για πιθανό πραξικόπημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ξεκαθάρισε.

Αν σου άρεσε κάνε