Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό

Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:51 Δημιουργία 21/02/20, 20:27

Χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2021-2027 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών δεν συμφώνησαν ούτε στη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που κατατέθηκε λίγο μετά τις 20:00. Μετά από 20λεπτη συζήτηση, ανακοινώθηκε και επίσημα το «ναυάγιο» για τις εργασίες της Συνόδου.

Ένα βασικό εμπόδιο για την πρόοδο των συζητήσεων, ήταν οι προτάσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών που χορηγούνται στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Αυστρία -οι οποίες είναι από τους μεγαλύτερους καθαρώς εισφέροντες στον προϋπολογισμό.

Οι επιστροφές των πέντε χωρών βρίσκονται σε τρέχουσες τιμές στα 6,4 δισ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη Γερμανία να είναι αυτή που λαμβάνει τα περισσότερα (3,76 δισ. ευρώ)

Δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Αν σου άρεσε κάνε