Πρέπει να σταματήσει ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Συρία, τονίζει ο ΟΗΕ

Πρέπει να σταματήσει ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Συρία, τονίζει ο ΟΗΕ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 21/02/20, 21:44

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προκειμένου «να τερματιστεί ο ανθρωπιστικός εφιάλτης και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» της βίας.

«Επί σχεδόν έναν χρόνο βλέπουμε μια σειρά χερσαίων επιθέσεων της συριακής κυβέρνησης, υποστηριζόμενων από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα. Αυτόν τον μήνα σημειώθηκαν κατ’ επανάληψη φονικές συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Αυτός ο ανθρωπογενής ανθρωπιστικός εφιάλτης για τον συριακό λαό που υποφέρει για πολύ καιρό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μοναδική λύση είναι πολιτική», επέμεινε, προσθέτοντας: «Είναι κρίσιμης σημασίας να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας και της οδύνης».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την ανησυχία του επειδή οι μάχες πλησιάζουν σε πυκνοκατοικημένες ζώνες της επαρχίας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την 1η Δεκεμβρίου έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών 900.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 500.000 είναι παιδιά.

«Περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία», εκτίμησε ο Γκουτέρες, κάνοντας έκκληση για δωρεές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών για τους επόμενους έξι μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε