Ο κοροναϊός πλήττει την Ευρώπη

Ο κοροναϊός πλήττει την Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:59 Δημιουργία 26/02/20, 11:08

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει «ταξιδέψει» ο κοροναϊός. Όλα τα κρούσματα συνδέονται με κάποιον τρόπο με την Ιταλία, σύμφωνα με το BBC.

H Αυστρία, η Κροατία και η Ελβετία ανέφεραν ότι τα κρούσματα αφορούν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία. Υπενθυμίζεται πως στην Ιταλία οι νεκροί έφτασαν τους 11 και τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 320.

Συγκεκριμένα, στην Αυστρία θετικό στον κοροναϊό είναι ένα ζευγάρι Ιταλών, ο ένας εργαζόταν σε ξενοδοχείο το οποίο και μετά τη γνωστοποίηση της ασθένειας του υπαλλήλου του τέθηκε σε καραντίνα. Στην Ελβετία νοσεί ένας 70χρονος, που είχε βρεθεί στο Μιλάνο. Η Ισπανία ανέφερε το πρώτο της κρούσμα στην ηπειρωτική χώρα. Πρόκειται για μια γυναίκα στη Βαρκελώνη, που είχε βρεθεί στη Βόρεια Ιταλία.

Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Κροατία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος. "Έχουμε μια άλλη επιβεβαιωμένη περίπτωση κοροναϊού", δήλωσε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επαναλαμβάνοντας ότι ο κοροναϊός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον αδελφό του νεαρού άνδρα που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό χθες και νοσηλεύεται, με ήπια συμπτώματα της νόσου, σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο "Fran Mihaljevic" στο Ζάγκρεμπ. Η κοπέλα του νεαρού που υπεβλήθη σε εξετάσεις, είναι αρνητική στον κοροναϊό.

Οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, υπογράμμισε ο κ. Μπέρος και αναφερόμενος στον κοροναϊό τόνισε ότι "πρόκειται για μια ασθένεια, της οποίας τα κλινικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης και δεν αναμένουμε μεγάλη εξάπλωση ή επιπλοκές από παρόμοιες λοιμώξεις".

Οι υγειονομικές αρχές στην πόλη Ριέκα ανακοίνωσαν ότι οι οκτώ εργαζόμενοι εταιρείας που είχαν επισκεφθεί το Μιλάνο μαζί με τον νεαρό που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και είναι αρνητικοί στον COVID-19.

Τριάντα άτομα στην περιοχή της Ριέκα βρίσκονται υπό την επίβλεψη επιδημιολόγων, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έχουν μολυνθεί από το νέο κοροναϊό COVID-19. Στην Ίστρια έχουν δημιουργηθεί δομές για επιδημιολογικές εξετάσεις στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Οι γειτονικές χώρες της Ιταλίας δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη.

Όμως η Γαλλία "συνέστησε" στους υπηκόους της να αποφεύγουν τις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο. Η μητροπολιτική Γαλλία εξάλλου κατέγραψε δύο νέα κρούσματα, μια νεαρή Κινέζα που έφθασε στη χώρα της Ευρώπης από την πατρίδα της κι έναν Γάλλο που είχε ταξιδέψει στην περιοχή του Μιλάνου. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο "πανδημίας", επιδημίας διεθνούς εύρους. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ανησυχεί ειδικά για τις φτωχότερες χώρες, όπου υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του COVID-19.

Την ίδια ώρα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Αλγερία αλλά και στην Λατινική Αμερική. Συγκεκριμένα ένας κάτοικος της Βραζιλίας που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Αν σου άρεσε κάνε