Η Γαλλία σε «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τον κοροναϊό

Η Γαλλία σε «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τον κοροναϊό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:13 Δημιουργία 24/03/20, 08:09

Σε ισχύ βρίσκεται και επίσημα το καθεστώς «έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» στη Γαλλία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού Covid-19, με τη νόσο να έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 860 άτομα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», έγραψε σήμερα η Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 860 ανθρώπους στη Γαλλία.

Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του συνέρχεσθε και του επιχειρείν.

Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.

Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Αν σου άρεσε κάνε