OHE: Μεγαλύτερη απειλή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κοροναϊός

OHE: Μεγαλύτερη απειλή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κοροναϊός

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 01/04/20, 18:13

Ο νέος κορoναϊός επιτίθεται στον πυρήνα κάθε κοινωνίας, αφαιρώντας ζωές και στερώντας από τους ανθρώπους τα μέσα βιοπορισμού, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο COVID-19 είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχουμε αντιμετωπίσει από τότε που δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ» υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες σε έκθεση του ΟΗΕ που περιγράφει την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η πανδημία και τον κοινωνικό και οικονομικό της αντίκτυπο.

«Αυτή η ανθρώπινη κρίση απαιτεί συντονισμένες, αποφασιστικές, περιεκτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις από της κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, και τη μέγιστη δημοσιονομική και τεχνική στήριξη για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους λαούς και χώρες» σημειώνεται στην έκθεση.

Ο κ. Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για μια άμεση συντονισμένη υγειονομική απάντηση που θα περιορίσει τη μετάδοση του ιού και θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Όπως επισήμανε, η απάντηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει αύξηση των δυνατοτήτων για τη διενέργεια τεστ, την ιχνηλάτηση ασθενών, την επιβολή καραντίνας και τη θεραπεία.

Ο ίδιος τόνισε πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις λιγότερο ευνοημένες χώρες ή διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωπες με τον «εφιάλτη της εξάπλωσης της ασθένειας σαν πυρκαγιάς» στο νότιο ημισφαίριο με εκατομμύρια θανάτους και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ιού σε περιοχές που είχε εξαφανιστεί.

«Να θυμόμαστε ότι στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας είμαστε τόσο ισχυροί όσο και το πιο αδύναμο σύστημα υγείας» προειδοποίησε.

Αν σου άρεσε κάνε