Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 05/04/20, 17:50

Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου, με στόχο την προστασία της αμερικανικής αγοράς έναντι των χαμηλών τιμών του «μαύρου χρυσού», άφησε ανοικτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή η τιμή, θα πλήξει πολλές θέσεις εργασίας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά. «Εάν χρειαστεί να επιβάλω δασμούς... θα κάνω οτιδήποτε πρέπει να κάνω».

Η τιμή των συμβολαίων WTI στη Νέα Υόρκη κυμαίνεται στα 29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 34 δολάρια ανά βαρέλι.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του πετρελαίου είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002, υποχωρώντας ακόμη και στα 20 δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ τάσσεται εναντίον της μείωσης της αμερικανικής πετρελαϊκής παραγωγής, επικρίνοντας μάλιστα, όσες χώρες προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις.

Κι αυτό, παρά την αφθονία προσφοράς, η οποία συνδυάζεται με τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης – λόγω και του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 10% - σε μια πρωτοφανή κίνηση στήριξης των τιμών.

Οι διαπραγματεύσεις του καρτέλ, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβάνουν και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται κάθετα αρνητικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση στην πετρελαϊκή αγορά πυροδοτήθηκε τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από την αδυναμία ΟΠΕΚ και Ρωσίας να καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση των μέτρων μείωσης της ημερήσιας παραγωγής, τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο τη στήριξη των διεθνών τιμών.

Αν σου άρεσε κάνε