Να «αλλάξει ριζικά» η λειτουργία του ΠΟΥ, ζητούν από τις ΗΠΑ

Να «αλλάξει ριζικά» η λειτουργία του ΠΟΥ, ζητούν από τις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 14/04/20, 20:58

Οι ΗΠΑ θέλουν να «αλλάξουν ριζικά» τη λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον οποίο επικρίνουν σφόδρα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αρχή της πανδημίας της νόσου Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο ΠΟΥ «δεν έκανε ό,τι έπρεπε στην αρχή», υποστήριξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Φλόριντα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της διοίκησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που κρίνει ότι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αναστείλει τη συνεισφορά της Ουάσινγκτον στον ΠΟΥ και υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτήν την εβδομάδα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που ξοδεύουμε, τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων, τα χρήματα που προέρχονται από τους πολίτες εδώ στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται ορθώς και για την προβλεπόμενη αποστολή τους», σημείωσε ο Μάικ Πομπέο.

«Κατά το παρελθόν, ο ΠΟΥ έκανε καλή δουλειά. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα ασκηθούν πιέσεις για να αλλάξει ριζικά αυτό», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, «μια διαφορετική απόφαση που θα συμβάλει προκειμένου αυτές οι σημαντικές αποστολές για την παγκόσμια υγεία» να «εκπληρώνονται αποτελεσματικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε, εξάλλου, τις κατηγορίες σε βάρος του Πεκίνου, το οποίο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, άργησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για τη σοβαρότητα της επιδημίας. Όμως, ερωτηθείς σχετικά με τη βούληση ορισμένων βουλευτών να «τιμωρήσουν» την Κίνα, δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του.

«Εκείνοι που δεν ενήργησαν με τον προσήκοντα τρόπο ή... δεν μοιράστηκαν πληροφορίες όπως έπρεπε να κάνουν ή ειλικρινά, διεξάγουν εκστρατείες παραπληροφόρησης, είμαι βέβαιος ότι θα λογοδοτήσουν, όταν έρθει η ώρα», υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε