Κορονοϊός: Συνεργασία κολοσσών για την ανάπτυξη εμβολίου

Κορονοϊός: Συνεργασία κολοσσών για την ανάπτυξη εμβολίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:04 Δημιουργία 15/04/20, 08:30

Οι GSK and Sanofi, δύο από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές στον κόσμο, ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο που θα σταματήσει την εξάπλωση του Covid19.

Προειδοποιούν πάντως ότι ακόμη και εάν είναι επιτυχημένο, δεν θα είναι έτοιμο πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, Έμα Γουόλμσι, εξήγησε στο BBC ότι χρειάζεται συνήθως έως και μία δεκαετία για την ανάπτυξη και δοκιμή ενός εμβολίου. Το σχέδιο να καταστήσεις ένα εμβόλιο διαθέσιμο μέσα σε 18 μήνες συνιστά μία τεράστια επιτάχυνση της κανονικής διαδικασίας.

Η GSK συμμετέχει και σε ακόμη μία συνεργασία, με την βρετανική AstraZeneca προκειμένου να βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να πετύχει το στόχο των 100.000 τεστ έως τα τέλη Απριλίου.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν είναι θεμιτό για την όποια εταιρεία να βγάζει κέρδος από μία παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, η επικεφαλής της GSK υποσχέθηκε ότι η εταιρεία δεν θα έχει καθαρό κέρδος επί των πωλήσεων των εμβολίων και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για επενδύσεις σε μελλοντικές έρευνες, αλλά και για να επιδοτήσει την παράδοση εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση ανάπτυξης περί τα 70 εμβόλια. Η πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο ανακονώθηκε τον περασμένο μήνα από επιστήμονες στο Σιάτλ, οι οποίοι παρέκαμψαν τις δοκιμές σε ζώα.

Αν σου άρεσε κάνε