Και πάλι αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον κοροναϊό

Και πάλι αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον κοροναϊό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:55 Δημιουργία 23/04/20, 20:43

Νέο αδιέξοδο σημειώθηκε την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 4η κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, καθώς οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τους τρόπους θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στον κοροναϊό Covid-19.

Το ραντεβού των «27» θα πραγματοποιηθεί εκ νέου στις 6 Μαΐου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά από το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως στη σημερινή συζήτηση επιβεβαιώθηκε «ισχυρή θέληση για να προχωρήσουμε μπροστά μαζί».

Ακόμα, σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.

Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Όπως μεταφέρει το Reuters, παρότι το κλίμα ήταν περισσότερο συναινετικό από ό,τι ένα μήνα πριν, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να τάσσονται κατά των προτάσεων για στήριξη της ανάκαμψης μέσω επιχορηγήσεων.

Το «στρατόπεδο» των χωρών του Βορρά, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-27 -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- ανέφεραν οι πηγές.

Στην άλλη πλευρά των χωρών του Νότου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ανέρχεται στο 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιχορηγήσεις στις χώρες-μέλη ώστε να διασφαλισθεί μια συμμετρική απάντηση στο ασύμετρο σοκ λόγω κοροναϊού».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πετούν το μπαλάκι στην Κομισιόν, που θα πρέπει να βρει τρόπο να... τετραγωνίσει τον κύκλο.

Αν σου άρεσε κάνε