Προς δανεισμό... ρεκόρ η κυβέρνηση Τραμπ

Προς δανεισμό... ρεκόρ η κυβέρνηση Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:45 Δημιουργία 05/05/20, 09:38

Την πρόθεσή της να δανειστεί το ποσό- ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκτινάσσονται στα ύψη.

Το ποσό είναι πέντε φορές υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ δανεισμού, το οποίο είχε καταγραγραφεί κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Σημειώνεται δε ότι στο σύνολο του 2019 οι ΗΠΑ είχαν δανειστεί 1,28 τρισ. δολάρια. Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει πλέον τα 25 τρισ. δολάρια.

Αν και το επιτόκιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μερίδα αναλυτών αρχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Το πιο πρόσφατο πακέτο δαπανών που έχει ανακοινωθεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει επίσης δώσει παράταση για τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις γεγονός που έρχεται να θέσει υπό πίεση και τα έσοδα.

Τον προηγούμενο μήνα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε ότι φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει τα 3,7 τρισ. δολάρια και το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ. Ακόμη και αυτές οι εκτιμήσεις τώρα θεωρούνται από πολλούς υπερβολικά αισιόδοξες.

Αν σου άρεσε κάνε