Εμπόδια στο QE της ΕΚΤ από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας

Εμπόδια στο QE της ΕΚΤ από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 05/05/20, 14:17

Στις ενστάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης «σκοντάφτουν» οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σώσει την οικονομία της Ευρωζώνης από τη βαθιά ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού.

Παρά τη δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειαστεί, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παραβαίνει εν μέρει τους κανόνες του Συντάγματος.

'Αλμα στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, πιέσεις στο ευρώ και στις ευρωπαϊκές μετοχές, που περιορίζουν τα κέρδη τους.

Πάρα τις ενστάσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι το Πρόγραμμα Αγοράς χρέους Δημοσίου Τομέα (PSPP) της ΕΚΤ δεν φαίνεται να παραβαίνει τις διατάξεις περί νοιμσματικής χρηματοδότησης των χωρών-μελών, ενώ υπογραμμίζει ότι η σημερινή απόφαση περί συνταγματικότητας του QE δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχουν λάβει οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή η ΕΚΤ στο πλαίσιο της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας, η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκτός κι αν η ΕΚΤ μπορέσει να αποδείξει ότι είναι αναγκαίες οι αγορές κρατικού χρέους.

Η απόφαση δεν αφορά το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19.

H ΕΚΤ είχε ενεργοποιήσει το 2015 πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού -κυρίως κρατικά ομόλογα- και το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εγείρει ενστάσεις για τη συμμετοχή της Bundesbank στο πρόγραμμα PSPP.

«Γι' αυτό το λόγο, η Bundesbank ενδεχομένως να μην συμμετάσχει πλέον στην εφαρμογή και εκτέλεση του QE, εκτός κι αν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υιοθετήσει νέα απόφαση που θα δείχνει ότι το πρόγραμμα δεν έχει δυσανάλογες οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις», αναφέρουν οι δικαστές στην απόφασή τους, προσθέτοντας ότι η Bundesbank θα πρέπει να πωλήσει τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά βασιζόμενη σε μακροπρόθεσμη στρατηγική και σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Αν σου άρεσε κάνε