«Λευκός καπνός» από το Eurogroup για το μηχανισμό δανείων μέσω ESM

«Λευκός καπνός» από το Eurogroup για το μηχανισμό δανείων μέσω ESM

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:21 Δημιουργία 08/05/20, 19:13

TAGS

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να παρασχεθούν φτηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κοροναϊού, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Συμφωνήθηκε. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022», είπε η μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει.

Τα δάνεια αυτά θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης, πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, το χρηματοδοτικό πακέτο θα αφορά έως και το 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της ΕΕ όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του 2019.

Η έγκριση του πακέτου αναμένεται να γίνει από τον ESM μέχρι την 1η Ιούνιου του 2020.

Προϋπόθεση για τα δάνεια, συνεχίζει το ανακοινωθέν του Eurogroup, είναι το χρηματικό ποσό να δοθεί σε υγειονομικές δομές, δομές θεραπείας και σε μέτρα αντιμετώπισης για την κρίση του Covid-19.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup η πιστοληπτική γραμμή είναι προαιρετική και δεν θα αποτελέσει «στίγμα» η αξιοποίησή της από κάποια χώρα.

Στο Eurogroup κρίθηκε ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια οι χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν μια λίστα με δαπάνες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υγειονομικές δαπάνες που προκαλούνται από τον κοροναϊό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι κάθε χώρα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της και ότι η ενεργοποίηση της γραμμής θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητες.

Σημείωσε δε ότι το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν. Βέβαια, η απόφαση του Eurogroup καθορίζει και τις προμήθειες. Πέραν από το επιτόκιο του ESM υπάρχει περιθώριο 10 μονάδων βάσης ετησίως. Η προκαταβολική προμήθεια θα είναι 25 μονάδες βάσης και η ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδες βάσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος για τη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης προς την ανάκαμψη. Η στήριξη του ESM στην πανδημία - ένα μοναδικό εργαλείο - θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμφωνία στο Eurogroup. «Τώρα, χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο αναφορικά με τα άλλα εργαλεία για την κρίση: το SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε