Νέα «επίθεση φιλίας» του Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα «επίθεση φιλίας» του Ερντογάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 11/05/20, 14:57

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP),Ταγίπ Ερντογάν, κοινοποίησε ένα μήνυμα με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου.

Σημειώνοντας ότι η 9η Μαΐου σηματοδότησε την 70η επέτειο της Διακήρυξης του Σουμάν «που έδωσε ζωή στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ότι από τότε που εγκρίθηκε η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ το 1999, «γιορτάστηκε η Ημέρα της Ευρώπης στην Τουρκία , μαζί με τους λαούς της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πλήρη ένταξη στην ΕΕ», την οποία θεωρούν «στρατηγικό στόχο».

Το μήνυμα του Ερντογάν ήταν τα εξής:

«Οι ιδέες πίσω από τη Διακήρυξη του Σουμάν έβαλαν τις βάσεις για την ανάσταση της Ευρώπης από τις στάχτες της, μετά από έναν πόλεμο που κατέστρεψε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτές οι ιδέες επέτρεψαν στις χώρες να ενωθούν για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορές και τις εχθροπραξίες τους.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια καταστροφή. Αυτή τη φορά, ο κοινός εχθρός μας είναι ένας ιός χωρίς σύνορα, που απειλεί όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την ευημερία μας, την κοινωνική τάξη και τα ανθρώπινα όρια.

Αυτός ο μικροσκοπικός αόρατος εχθρός μας υπενθύμισε για άλλη μια φορά κάτι που σχεδόν διακινδυνεύσαμε να ξεχάσουμε πρόσφατα, κάτι που ήμασταν έτοιμοι να θυσιάσουμε για λαϊκιστικές πολιτικές και βραχυπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή την έννοια της ενότητας και τη δύναμη της ενότητας.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε καταστροφή έρχεται φέρνοντας ευκαιρίες. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει αυτήν επίσης την κρίση, βγαίνοντας ακόμα πιο ισχυρή, λαμβάνοντας νόμιμα και έγκαιρα μέτρα.

Έχω την απόλυτη πεποίθησή ότι θα επιτύχουμε πολύ καλύτερες μέρες εάν μπορεί να παραμεριστεί η ρητορική μίσους και διακρίσεων, εάν τα συμφέροντα της Ευρώπης μας δεν θυσιάζονται σε δευτερεύοντα πολιτικά παιχνίδια ή εθνικά συμφέροντα και εάν επιτευχθεί συμπεριληπτική προσέγγιση και δικαιοσύνη.

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο, τόσο κατά της καταπολέμησης του ιού όσο και κατά την περίοδο μετά την πανδημία, όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, τον έλεγχο των περιφερειακών εξελίξεων που έχουν επηρεάσει την ήπειρό μας και τις προσπάθειές μας κατά της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας προσφέρουν αυτές οι δύσκολες μέρες με έναν καλό τρόπο, προκειμένου να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ελπίζω ότι η ΕΕ, που μέχρι στιγμής έχει επιδείξει διακριτική και στάση αποκλεισμού απέναντι στην Τουρκία σε διάφορα θέματα, έχει καταλάβει ότι όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει βοήθεια από τη χώρα μας, και την Τουρκία, με το σύστημα Υγείας της και τα μέτρα που έχει λάβει, έφτασε σε επίπεδο να μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και για τις υποψήφιες χώρες.

Ως υποψήφια χώρα υπό διαπραγμάτευση, ένας συνεργάτης της Τελωνειακής Ένωσης και ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της ΕΕ, η συμμετοχή της Τουρκίας σε όλα τα μέτρα και τις εργασίες που ανέλαβε η Ένωση κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν την πανδημία, θα καταστήσει ακόμη την ΕΕ ακόμη πιο δυνατή.

Αυτή είναι η ώρα να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας σε κάθε πτυχή. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μαζί με τις οικονομικές, πολιτικές, ασφάλειες και κοινωνικές συνεισφορές της, θα εμπλουτίσει την Ένωση με ένα πιο συμμετοχικό και χωρίς αποκλεισμούς όραμα και θα μετατρέψει την ΕΕ σε παγκόσμιο παίκτη.

Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες στις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις, είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την οποία θεωρούμε στρατηγικό στόχο».

Αν σου άρεσε κάνε