Τελεσίγραφο 30 ημερών από Τραμπ σε ΠΟΥ

Τελεσίγραφο 30 ημερών από Τραμπ σε ΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:05 Δημιουργία 19/05/20, 09:03

«Φουντώνει» ο «πόλεμος» ΗΠΑ-ΠΟΥ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί εκ νέου με οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα επανεξετάσει τον εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος του ΠΟΥ ή όχι μέσα σε τριάντα ημέρες, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Εάν ο Π.Ο.Υ. δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον Π.Ο.Υ. μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής, που απηύθυνε στον επικεφαλής του Π.Ο.Υ., τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Μεταφόρτωσε την επιστολή στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει τον Οργανισμό ότι είναι μια «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορονοϊού από τον Π.Ο.Υ.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια μαριονέτα της Κίνας».

Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς σε αυτόν τον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρέμεινε αόριστος. «Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι ήταν μεγάλο ποσό

Αν σου άρεσε κάνε