Λεπτομέρειες από το Reuters για τη συμφωνία των 500 δισ. ευρώ των Μέρκελ - Μακρόν

Λεπτομέρειες από το Reuters για τη συμφωνία των 500 δισ. ευρώ των Μέρκελ - Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 20/05/20, 15:47

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Άγκελα Μέρκελ όταν ξέσπασε η επιδημία του νέου κοροναϊού.

Αυτό ωστόσο που την ώθησε να λάβει μία από τις τολμηρότερες αποφάσεις της κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας της στην καγκελαρία ήταν μία δικαστική απόφαση.

Στις 5 Μαϊού, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έθεσε θέμα συνταγματικότητας του QE και έδωσε διορία τριών μηνών στην ΕΚΤ να αποδείξει ότι είναι αναγκαίες οι αγορές χρέους, αλλιώς θα θέσει εκτός την Bundesbank. Η απόφαση αυτή ήταν που έλυσε τα χέρια της, υποστηρίζουν πηγές του Reuters, και είπε τελικά το «ναι» στην πρόταση για το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.

Έως τότε, η Γερμανίδα καγκελάριος αντιστεκόταν σθεναρά στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ισοδυναμεί με δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων και των 27 κρατών - μελών για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Αρχικά βρίσκονταν σε πολύ διαφορετικές θέσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στο Reuters. «Επανεξέτασαν τον κίνδυνο διάσπασης της Ε.Ε. Ακολούθησε ωστόσο η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Μέρκελ αποφάσισε: “Εναπόκειται σε εμάς, τις κυβερνήσεις”», επισήμανε ο διπλωμάτης.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, οι οποίοι έχουν γνώση της επικοινωνίας της Μέρκελ με τον Μακρόν υπογραμμίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος υποχώρησε στην αντίθεση της Γερμανίας στο αμοιβαίο χρέος για χρηματοδότηση άλλων κρατών μελών, όταν έγινε σαφές ότι η ίδια η Ε.Ε. βρισκόταν σε κίνδυνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι, εάν αποτύχουν να σώσουν τις οικονομίες που βρίσκονται τώρα σε ελεύθερη πτώση, διακινδυνεύουν κάτι χειρότερο από ό,τι έφερε η κρίση χρέους πριν από 10 χρόνια, η οποία αποκάλυψε τα ρήγματα, τον ευρωσκεπτικισμό και σχεδόν ανατίναξε την ευρωζώνη.

Η πανδημία έχει εκτροχιάσει την ανάκαμψη των πιο χρεωμένων χωρών της Ε.Ε. Το χρέος της Ιταλίας φτάνει στο 170% του ΑΕΠ, η Ελλάδα χάνει κέρδη έπειτα από χρόνια λιτότητας και γενικά στον Νότο, η κατάρρευση του τουρισμού απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η βραδύτητα ωστόσο αρχικά των κρατών-μελών να μοιραστούν ιατρικό εξοπλισμό και η ετοιμότητα να κλείσουν τα σύνορά τους, φάνηκε να αποδεικνύει την ασυμφωνία των Βρυξελλών όταν διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα.

Ο διχασμός ήταν ξεκάθαρος στην ολονύκτια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. στις 27 Μαρτίου, καθώς οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες του Βορρά αντιστάθηκαν στις πιέσεις της ομάδας «Club Med» να αυξήσουν το αμοιβαίο χρέος της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η γαλλογερμανική πρόταση ενδεχομένως να ενισχύσει τη θέση του Μακρόν και το όραμά του για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς η Μέρκελ ολοκληρώνει τη μακρά θητεία της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, η οποία παρουσίασε τη δική της πρόταση στις 27 Μαΐου, χαιρέτισε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, αν και η συμφωνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί. Είναι απαραίτητη η στήριξη και των 27, αλλά Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα συμφωνήσουν μόνο σε δάνεια και όχι σε επιχορηγήσεις, ενώ στόχος τους είναι να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση.

Αν σου άρεσε κάνε