Νέες απειλές από την Τουρκία για τα σύνορα στον Έβρο

Νέες απειλές από την Τουρκία για τα σύνορα στον Έβρο

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 24/05/20, 08:21

Τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα στον Έβρο δίνει η Άγκυρα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Στην ανακοίνωση κάνει λόγο για παραβίαση των συνόρων και σημειώνει ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορα της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε χθες διάβημα στην Τουρκία, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου και την παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος. Στο συγκεριμένο ζήτημα είχε αναφερθεί ο κ. Δένδιας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΑ, κάνοντας λόγω για διαφορά λίγων δεκάδων μέτρων.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση η Ελλάδα γνωστοποίησε «στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα χτίσει φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας. Κατόπιν συντονισμού με τους αρμόδιους θεσμούς, το υπουργείο μας εξέδωσε σημείωμα προς την Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία μας σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή.

Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζει με τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926 τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα, και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων, κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα.

Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε