Άμπε: Το ιαπωνικό μοντέλο νίκησε τον κορονοϊό

Άμπε: Το ιαπωνικό μοντέλο νίκησε τον κορονοϊό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:12 Δημιουργία 25/05/20, 17:09

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακήρυξε τη νίκη του «ιαπωνικού μοντέλου» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, σε δηλώσεις που έκανε μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πριν από επτά εβδομάδες.

Ο κ. Άμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία απέφυγε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να καταφύγει στα υποχρεωτικά lockdowns που χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Mε έναν χαρακτηριστικά ιαπωνικό τρόπο, καταφέραμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την πανδημία τον τελευταίο ενάμιση μήνα» σημείωσε. «Δείχνει δίχως αμφιβολία τη δύναμη του ιαπωνικού μοντέλου» πρόσθεσε.

Το σύνταγμα της Ιαπωνίας απαγορεύει τα υποχρεωτικά lockdowns, αλλά με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόσουν εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αναστείλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, με τα μέτρα αυτά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού υποχώρησαν από το επίπεδο των 600-700 την ημέρα στα μέσα Απριλίου, στα περίπου 20-30 την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα έχει ανακοινώσει 16.581 υποθέσεις κορωνοϊού με 830 θανάτους, πολύ λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

H κυβέρνηση όχι μόνο δεν επέβαλε υποχρεωτικό lockdown, αλλά δεν διεξήγαγε και μαζικά τεστ.

Στην Ιαπωνία, η επιτυχία του μοντέλου αποδίδεται μεταξύ άλλων στην εξοικείωση των πολιτών στη χρήση μάσκας και στην κουλτούρα συμμόρφωσης με τις συστάσεις της κυβέρνησης, καθώς και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ιχνηλάτησης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας πίσω από την επιτυχία αυτή.

«Σε όλους όσοι συνεργάστηκαν και υπόμεναν καρτερικά, σας ευχαριστώ από καρδιάς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παρά την επιτυχία της Ιαπωνίας στην καταπολέμηση της Covid-19, το ποσοστό αποδοχής του κ. Άμπε έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 29%.

Αν σου άρεσε κάνε