Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί από τον κοροναϊό στη Ρωσία

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί από τον κοροναϊό στη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 28/05/20, 14:20

Το φράγμα των 4.000 νεκρών από τον κοροναϊό Covid-19 ξεπέρασε την Πέμπτη η Ρωσία, με το εθνικό συντονιστικό κέντρο για τη νόσο να ανακοινώνει σήμερα 174 θανάτους για το τελευταίο 24ωρο και με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 4.142.

Τα κρούσματα έφτασαν τα 379.051, με ακόμα 8.371 νέες περιπτώσεις για το τελευταίο 24ωρο.

Υπογραμμίζοντας την επιβράδυνση της επιδημίας, οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, την άρση από την 1η Ιουνίου πολλών περιορισμών που είχαν επιβληθεί εδώ και δύο μήνες, επιτρέποντας για παράδειγμα το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, τις εξόδους από το σπίτι για περιπάτους.

Στις άλλες περιφέρειες, η κατάσταση ποικίλει, με ορισμένες να έχουν ξεκινήσει μια προσεκτική χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από τις 12 Μαΐου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση, εκτιμώντας πως αν η επιδημία έχει ανακοπεί, αυτό οφείλεται στο ότι «δράσαμε προληπτικά».

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν τα μικρά ποσοστά θνητότητας στη Ρωσία σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη στην έγκαιρη λήψη μέτρων, σε μια πολιτική μαζικών τεστ στον πληθυσμό και σε μια ταχεία αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού συστήματος.

Επικριτές διατυπώνουν ωστόσο αμφιβολίες για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι υποεκτιμά σκοπίμως τον αριθμό των θανάτων από Covid-19, κάτι που διαψεύδουν οι αρχές.

Αν σου άρεσε κάνε