Σενάρια ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος

Σενάρια ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:20 Δημιουργία 29/05/20, 19:18

Η τουρκική κυβέρνηση ανοίγει τα μουσουλμανικά τεμένη σήμερα, ημερομηνία που συμπίπτει με την ημέρα της Άλωσης της Πόλης.

«Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσίν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, που είναι Παρασκευή 29η Μαΐου.

Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους. Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα κάνει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη σήμερα Παρασκευή 29η Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με την ημέρα της Άλωσης της Πόλης.

Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.

Αν σου άρεσε κάνε