Η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζει η ΕΕ

Η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζει η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:45 Δημιουργία 02/06/20, 16:42

Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης που συνεχίζει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με το σχεδιασμό του Ταγίπ Ερντογάν για γεωτρήσεις κοντά και μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, έστειλε την Τρίτη η Κομισιόν, μέσω του επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ισπανός αξιωματούχος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Και συνέχισε, αναφέροντας πως «σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.

Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν σου άρεσε κάνε