Η ΕΕ ανοίγει μερικώς τα σύνορα της από την 1η Ιουλίου

Η ΕΕ ανοίγει μερικώς τα σύνορα της από την 1η Ιουλίου

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 10/06/20, 14:31

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της για μια «σταδιακή και μερική» άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ.

Θα αρθούν οι περιορισμοί με ορισμένες τρίτες χώρες λαμβάνοντας υπόψη «έναν ορισμένο αριθμό αρχών και κριτηρίων» και με βάση μια «κοινή προσέγγιση» μεταξύ των κρατών μελών, εξήγησε.

Η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την ΕΕ, που ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου, επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου με συντονισμένο τρόπο από τα κράτη μέλη και την Κομισιόν για την καταπολέμηση της διάδοσης της πανδημίας του νέου κοροναϊού και παρατάθηκε δύο φορές.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν να συντονισθούν γι' αυτό το σταδιακό άνοιγμα των χωρών τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός του χώρου Σένγκεν και της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί παρά μόνο να γνωμοδοτήσει, καθώς η τελική απόφαση ανήκει σε κάθε κράτος μέλος.

Η επίτροπος Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως οι χώρες δεν είναι όλες σύμφωνες όσον αφορά τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το άνοιγμα των συνόρων.

Όσον αφορά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, «σε κράτη μέλη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την άρση των ελέγχων», επισήμανε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως η Κομισιόν «θεωρεί πως οι διαδικασίες αυτές θα οριστικοποιηθούν στη διάρκεια του Ιουνίου».

Αν σου άρεσε κάνε